Защо боледуват костите ни? Трябва ли да приемаме допълнително калции или трябва да променим начина си на живот?

 

За калция и калциевият обмен. Защо трябва да промените навиците си?


КАЛЦИЯТ
 е химичен елемент със символа на елемента Ca и атомен номер 20. Той принадлежи към групата на алкалоземните метали и е петият най-разпространен елемент на Земята. Калцият представлява основен (жизненоважен) минерал за човека и се среща в организма изключително като двувалентен катион (Ca2 +). Когато мислим за калция, аналогията е с каменната основа на къща или сграда – опора, без която всичко би рухнало.

ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯТ апарат. Астронавтите, които прекарват повече от три седмици в орбита, след завръщането си преминават усилен, специализиран курс по Обща Физическа Подготовка (ОФП) и хранене, защото след третата седимца в безтегловност, загубите на калций от костите добиват застрашителни размери. Руски астронав е направил една забелижителна смес от яйца и лимони , за своето възстановяване след завръщане от орбита. Ще го опиша в следващите си публркации. 


ОРГАНИЗМЪТ ни усвоява калция на основата на съкращаването на мускулните влакна при физическо натоварване. Колкото по-редовно е то, толкова повече и по-качествен калций се транспортира към мускулите, сухожилния апарат и костите. Бързите и бавните (бели и червени) мускулни влакна играят различна, взаимнодопълваща се роля в калциевия обмен: едните попълват първичните загуби, а другите участват в бавното, масирано препращане на калция към костите.


ДИАБЕТ И МУСКУЛНА ТЪКАН: Мускулите са основният потребител на глюкоза в организма. Глюкозата се разгражда след приемане до глюкоген и се натрупва в мускулните влакна, за да се използва за енергия. Но ако ние приемем повече глюкоза от колкото организма ни има нужда, тогава тя се превръща в триглицерид - мазнина и се натрупва в хиподермата. Не може да ядете концентрирани захарни изделия и да не тренирате - тогава този процес е трудно обратим. Този процес повлича преддиабетни усложнения, които, ако не се премахнат, водят до диабет. Ако сте болни от Диабет, започнете да тренирате , ще се учудите как ще се нормализират стойносттите ви на кръвна захар.


ДИАБЕТ И ОСТЕОПОРОЗА:  Колкото по-обездвижени сме и колкото по-малко ползваме мускулната система, толкова в пъти повече губим калций и с годините тази негативна зависимост става хронична.


СИНТЕЗЪТ- Следните фактори насърчават усвояването на калций:

  • Едновременно усвояване на калция с храната
  • Разпределение по няколко индивидуални дози на ден
  • 1,25-дихидроксилхолекалциферол (1,25- (OH) 2-D3) - стимулира вътреклетъчния синтез на калбиндин.
  • Лесно усвоими захари, като лактулоза.
  • Млечна киселина
  • Лимонена киселина
  • Аминокиселините
  • Казеинови фосфопептиди
  • Неусвоими въглехидрати, като инулин, фруктоолигозахариди и лактулоза, които са бактериално ферментирали до късоверижни мастни киселини в илеума (долната част на тънките черва) и дебелото черво (дебелото черво) → резултатът от спада на pH в чревния лумен води до повишено отделяне на свързан калций, оставяйки повече свободен калций на разположение за пасивна абсорбция

Поддържането на нивото и обновяването на половите хормони тестостерон и естроген е в пряка връзка с калциевия кръговрат. С намаляване обема на активната мускулна тъкан, количеството на двата хормона се снижава. 

Съдържанието на калций в човешкото тяло е около 25-30 g (0.8% от телесното тегло) при раждане и около 900-1,300 g (до 1.7% от телесното тегло) в зряла възраст. Около 99% от общия телесен калций е извънклетъчен (извън клетките) в костната система, включително зъбите, където се съхранява предимно в свързана форма като неразтворен калций фосфат или хидроксиапатит (Ca10 (PO4) 6 (OH) 2). В костите калцият представлява приблизително 39% от общото минерално съдържание. Само малко по-малко от 1% от цялото тяло маса калций се локализира в други телесни тъкани (~ 7 g) и телесни течности (~ 1 g). По този начин вътреклетъчното съдържание на калций е 10,000 XNUMX пъти по-ниско от съдържанието на извънклетъчен калций. За поддържане на концентрация градиент между извънклетъчния и вътреклетъчния калций, клетъчната мембрана е до голяма степен непроницаем (непропусклив) за калция в условия на покой.

Следните фактори насърчават бъбречната екскреция:

  • Увеличаване на пероралния прием на калций, например чрез добавки (напр. Диетични добавки).
  • Кофеин - В кафе, зелено и черен чайИ др
  • натрий - като компонент на готварска сол (натрий хлорид, NaCl); на всеки 2 g диетично натрий, 30-40 mg калций се губят в урината.
  • Повишен прием на протеини - както животински, така и растителен протеин; 1 g протеин увеличава бъбречната екскреция на калций с 0.5-1.5 mg
  • Повишен прием на фосфати - в колбаси, топено сирене, безалкохолни напитки и др .; съотношение калций-фосфат в диета от 1: 1.0-1.2 се счита за оптимално
  • Повишен прием на алкохол
  • Хроничен ацидоза (рН на кръвта <7.35)

АМИНОКИСЕЛИНИТЕ в организма се складират предимно в мускулите и са основния градивен елемент на костите в подрастваяа възраст. Когато калциевият обмен е на ниво и мускулите редовно биват подлагани на натоварване, при необходимост (неразположение, болест, неточно хранене) организмът тегли аминокиселини от мускулната тъкан и така стабилизира здравето.

Хормонална регулация на калциевата хомеостаза

Тъй като калцият играе централна роля в редица жизненоважни функции в човешкия организъм, поддържането на извънклетъчната йонизирана свободна концентрация на калций е от съществено значение. Йонизираният свободен серумен калций е взаимосвързан с различните калциеви отделения - кост, тънко черво, бъбрек - и се поддържа постоянно в тесни граници от сложна хормонална регулаторна система. Следните хормони участват в регулирането на метаболизма ни.

Препоръки.


1. Десет минути сутрин: още със ставане изпийте 2 чаши вода, следва, клякане, разпъвания на ръце и крака, лицеви опори, Йога.

2. Повече ходене пеш през деня. Ако цял ден сте пред компютъра съзнателно си задайте задаюа да измините пеша минимум 5 км..

3. Поне десет-петнайсет минути вечер (оптимумът е 25-35 мин): динамична тренировка.

Калциев баланс

калциевия баланс зависи от възрастта. По време на фазата на растеж през детето и юношеството, ако приемем адекватен прием на калций, има положителен калций баланс, с повече калций, усвоен от организма, отколкото елиминиран от бъбреците и червата. Повишената активност на остеобластите (костообразуващи клетки) води до повишено съхранение на калций в костното вещество и по този начин до увеличено съхранение на калций. Максималната минерална маса или връх на костите костната плътност се придобива предимно по време на юношеството и младата зряла възраст. По този начин момичетата и жените имат съответно около 90% от общото съдържание на минерали в скелета на възраст 16.9 ± 1.3 години и около 99% на възраст 26.2 ± 3.7 години. При момчетата и мъжете, съответно, може да се наблюдава забавяне от около 1.5 години. По правило пиковата костна маса се достига до около 30-годишна възраст. Съдържанието на костни минерали само неадекватно характеризира действителната кост сила. По-скоро се определя от фактори като физическа активност, мускулна маса, изграждане на тялото и размер. От 30-годишна възраст има равновесен калций баланс в продължение на няколко десетилетия от живота, като количеството калций, абсорбирано от организма, корелира с количеството калций, екскретирано през бъбреците и фекалиите. Например, при прием на калций от 1,000 mg, приблизително 200 mg се абсорбират и около 200 mg се елиминират от бъбреците, докато 250-500 mg се отделят от костите и се реабсорбират като част от процесите на ремоделиране. За да се предотврати отрицателен баланс на калция, трябва да се внимава да се осигури адекватен прием на калций в храната. Въпреки балансирания метаболизъм на калция, костната плътност намалява непрекъснато от 30-годишна възраст. При здрави хора загубата на костна минерална маса е около 1% годишно. Причината за загуба на костна маса с увеличаване на възрастта е повишената активност на остеокластите (разграждащи костните клетки), която е придружена от повишено разграждане на костната тъкан и повишено освобождаване на калций от костите. И накрая, повече калций се отделя с урината и изпражненията, отколкото се абсорбира от тънките черва и костите. Следователно възрастните хора имат отрицателен калциев баланс. По-специално, костната маса прогресивно намалява при жени в менопауза ( менопауза при жени) поради променения естрогенен статус. В резултат на проучвания може да се наблюдава начало на загуба на костна и минерална субстанция при жени при бедрената кост шия от 37-годишна възраст и в гръбначния стълб от 48-годишна възраст. Поради това жените в постменопауза са с повишен риск от развитие остеопороза (загуба на костна маса). Колкото по-ниска е „пиковата костна маса“, толкова по-висок е рискът от остеопороза. Изследвания при жени в менопауза показват, че нивото на орален прием на калций е тясно свързано с риска от фрактури на тазобедрената става. 

Хранителни източници

Калцият се намира в широк кръг от храни. Млечни продукти, зелено-листни зеленчуци, ядки и семена (бадеми, бразилски орехи, сусам), тофу и сушени плодове са добри източници на калций. По-голяма част от брашната са обогатени с калциев карбонат, а и зърнените храни също са добър източник. Твърдата вода също може да съдържа калций. Месото е много беден източник на калций.

От млечните продукти с най-високо съдържание на калций са суроватката, козето сирене и кашкавалът. Лозовите листа и къдравото зеле са сред първите по съдържание измежду зеленолистните. Овесените ядки, царевичното брашно и пшеничените трици са добър източник на калций. От сушените плодове богати на калций са сушените смокини, стафидите, фурми. От бобените култури най-напред са соята, соевото брашно и бобът. Рекордьор по съдържание на калций от ядките е сусамът, следван от бадемът и лененото семе.

Калциевият баланс може да бъде засегнат от широк кръг различни фактори. Витамин D е незаменим за абсорбцията на калция от стомаха. Това е така, защото калцият се пренася в тялото от специален протеин, който изисква витамин D за синтезирането му.

Количеството на веществата може да възпрепятства абсорбцията на калция. Фитиновата киселина, намираща се в триците, пълнозърнестите и суровите зеленчуци е от тези вещества. Уроновата киселина, част от хранителните влакна, и оксалова киселина, която се открива в известни плодове и зеленчуци, може също да се свързва с калция. Въпреки че диетите, обикновено наситени с тези киселини, не се смята, че имат значителен ефект за калциевото абсорбиране. Наситените мазнини могат също да намалят абсорбцията.

Калцият се изхвърля чрез изпражненията, урината и потта. Загубата е приблизително равна на дажбата за възрастни. Калциевата загуба се намалява ако приемането му намалее. Приспособяването към увеличения и намаления калций става с храненето. Намаленото приемане води до увеличение на способността за абсорбция. При бебетата и децата калцият се консумира за растеж на костите. Калцият също така се губи чрез кърменето.


ЧУДОТО, НАРЕЧЕНО ЯБЪЛКА: Въпреки, че в ябълката количеството калций е минимално, тя съдържа микроелементи (най-вече БОР), без които усвояването на калция и преноса му, се превръщат в невъзможна мисия. Оптимумът е ДВЕ ЯБЪЛКИ на ден.


ЛЮБОПИТНО: Легендата на Световното плуване – Джони Вайсмюлер, като юноша е имал сериозен проблем с костите – напреднал стадий на рахит. Бил на път да го хоспитализират като инвалид за цял живот. Започва да се занимава усилено с физически упражнения и плуване. Той е първия човек, който смъква 100 м. свободен стил под една минута – плува ги за 58.8 сек. Болестта изчезва, а Джони Вайсмюлер (68 официални световни рекорда и още почти сто – неофициални) се превръща в символ на мъжеството, здравето и бива избран сред повече от седемстотин елитни спортисти за ролята на Тарзан. На седемдесетия си рожден ден плува сто метра свободен стил за… 1.05 мин.


В КРАЯ: Изборът на Начин на живот е в наши ръце, а начинът на живот е, всъщност… изборът ни за Живот. Нужни са познание, вяра, воля и енергия. Спрете да се оплаквате. Медицината няма да ви помогне. Помогнете си сами. Движете се.

Всичко е във вашите ръце. Няма вълшебно хабче. 


Kommentare