Как да потдърваме костите си здрави?
Калция който е важен за здравето на човека. Той е необходим за потдържане на здравето на костите. Достатъчно калций помага при лечение на остеопороза и диабет. Той е вачен за потдържане на нервните импулси, секрецията на хормоните.
Ще ви запозная с продуктите богати на калции.
Възрастните хора е необходимо да получават 30мг за ден. След 60год. 320мг за деня. Приемането и усвояването на калция не е едно и също. Метаболизма на калция е свързан с участието и на други нутриенти. Усвояването на калция е невъзможно без витамина Д.
Как се усвоява калция? Калция се усвоява в червата -така попада в клетките и навлиза в кръвта. Тук помага Калцитриола - активната форма на витамина Д. Той увеличава проникването на калция в клетките на червата, увеличава неговото проничване и използване. За да се превърне витамин Д в Калцетриол е необходим още инсулиноподобен фактор росталадин. А за неговото производство е необходим белтък. Изследванията показват, че увеличаването на белтъчната хране до 1-10 грам на 1кг тегло за деня, увеличава усвояването на калция до 8 %. За това вие трябва да приемате достатъно белтъчна храна и сте достъчно време на слънце.
Продукти богати на калций: До сега се смяташе, че в изварата превъзхожда другите продукти в съдържание на калции. Но това не е така. Има много други продукти, които превъзхождат по съдържание изварата.
Първия е яйчните черупки. В една яйчна черупка се съдръжа 2грама калции. 1-2ч.л. черупка покрива потребността от калций. За сравнение с изварата, това количество се съдърва в 2кг извара.
И така, как да приготвите черупките: Измийте ги и ги сложете във фурната за 10 мин, за да убиите бактериите. Смелете до състояние на прах. Използвайте по половин ч.л. за деня. Например добавяйте в готова храна.
Други са пармезан и сирене. Лидер по количество на калция е пармезана. В 100гр, продук се съдържа 38грама калции. И освен това в него има и много белтък 38гр на 100гр. продукт. и 0,10 мг витамин Д. В другите млечни продукти съяо има достъчно калции и достъчно веяества за усвояването на калция. Така, че при приемане на 100гр сирене на деня яе получите достъчно количество калции. Но трябва да помните, че сиренето е богат калориен продукт и е наситен с мазнини. Ако вие едете 100грама сирене трябва да се откажете от останалите мазни храни.
Третия е сусамовото семе. Той е абсолютен лидер в съдържание на калции. В 100грама в тази малки семена се съдържат 975мг калции и 70мг белтък. Може да го консумирате , като халва или тахан. Но такъв продукт съдържа много захари и калории.
Накиснете сусамовото семе за 4 часа и след това консумирайте.
Друг продукт е сардина в масло. Консервираната сардина е с костите и за това тя е много калций. 382мг на 100гр. сардина. И в нея се съдържа 24,7грам белтъци и 67,8мг витамина Д. Тя даже е още по-полезна от сусамовото семе, защото витамина Д се усвоява бързо. На 100гр. консервирана сардина се съдържат 208ккалории и 11,5 гр. мазнини. Но половината са полиненаситени. Може да консумирате до 50грама на ден и не рискувате да качвате килограми.
Следваяия е бадема- В 100грама се садържат 216мг калций и 21,9мг белтъци. В тези ядки има много фитинова кисилина, но може да я премахнете, като ги накиснете във вода за 12ч.преди употреба и не яжде прекалено много.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen