Хранене на българите през вековете

Българската кухня от миналото е доказателство за здравословния начин на живот., които се водели предците ни. Днес можем да се поучим от уменията им да съчетават храните, които им гарантират добра форма и дълъг живот.

През Средновиковието се хранят предимно с продуктите в сурово състояние и с много малко варива. Режения и пшеничния хляб, сиренето, изварата имлякото са с постоянно присъствие на тарапезата. Много полезните цвекло, гулия и земна ябълка са предпочитани. Месото се консумира много рядко. До 17 век оризът, пиперките, катофите и доматите не са познати. След това те започват да се отглеждат и присъстват редовно на трапезата.

Турското завладяване оказват много голямо и трайно влияние върху българската кухня. Повечето от ястията и сладкишите, познати до днес, се появяват именно през този период. Любопитно и малко известно е, че българите никога не са имали свои сладкиш. Те изключително са приготвяли сладка от плодове. Халвата, локумът, сладоледът наричан тогава ледено, баклавата, кадаифът са внесени от турската кухня, а пастите, тортите, кифлите, палачинките, курабиите -от европейската. Козунакър е от времето на руското присъствие в България.

ЗНАЕТЕ ЛИ? България е била първата в свете по брой на столетници. Българите са били известни, като най-здравите народи в Европа с голяма жизненост и и дълголетие.

Начинът на приготвяне на храните се променя сравнително късно - през 80-те години на 19 век. Традициозното варене и печене се заменя със запържване и задушаване под европейското влияние.. Почвяват за първи път сосове и супите. Турската яхния се заменя от ястия с гарнитура.

Навлиза боршът под руско влияние. Прави се и за първи път таратор.

Въпреки това вече голямото разнообразие от началото на века, българина продължава да се храни със старите - качамак, жито, булгур, брашнени каши, ястия от диви треви и градински зеленчуци и др.

 Днес обаче тези качествени храни почти липсват в кухнята на съвременния българин. Той се храни лошо и предава своите традиции на своите деца.

За това аз ви призовавам да осмислите своето хранене. Можете да закупите първата ми книга със заглавие - Здраве , Храна , Навици и да станете добри технолози на храната си, а не само готвачи, за да сте полезни не само на себе си , но и на близките си.

Само така, ще спрете да посещавате аптеката, защото кухнята ви, ще я замести.

Kommentare